Μετέωρα (24-27/02/17)

Ο Ορειβατικός στα Μετέωρα…το τριήμερο της Κ. Δευτέρας

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου

Η ώρα είναι 7.30 π.μ. και στα σπίτια δεκατεσσάρων ορειβατών χτυπά το ξυπνητήρι και μαζί και η διάθεση για περιπέτεια για ένα διαφορετικό τετραήμερο. Γνώριμα αλλά και άγνωστα πρόσωπα συναντιόμαστε στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας στις 9.00 π.μ. και ξεκινάμε για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως, τα Μετέωρα. Με πολύ κέφι και αστείρευτη διάθεση για αστεία φτάνουμε στη φιλόξενη Αμφιλοχία και κάνουμε μια ολιγόλεπτη στάση. Το ταξίδι συνεχίζεται και χωρίς να το καταλάβουμε βρισκόμαστε στο Καστράκι Τρικάλων και τακτοποιούμαστε στο κάμπινγκ από όπου βλέπουμε τους θεόρατους βράχους των Μετεώρων. Στο σημείο αυτό ένα νέο μέλος από την Αμερική προστίθεται στην παρέα μας. Ακολουθεί νυχτερινή περιήγηση στην πόλη της Καλαμπάκας και απρόσμενη διαπολιτισμική συνάντηση συνοδευόμενη από παραδοσιακό γλέντι.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου

7.12 π.μ..Ο αρχηγός αντικαθιστά τον αδιάφορο ήχο του ξυπνητηριού με ένα δικό του ξεχωριστό τρόπο. Ένα δυναμωτικό πρωινό ετοιμάζεται και αναχωρούμε για το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Φτάνοντας εκεί, αντικρίζουμε ένα πανέμορφο όρος πυκνά δασωμένο και ντυμένο στα λευκά, τον Κόζιακα. Αποτελεί τμήμα της Ν. Πίνδου με υψόμετρο 1.901 μέτρα και είναι μεγάλος βιότοπος για την αρκούδα που σημάδια της συναντάς παντού στο βουνό. Η ομάδα παραταγμένη ο ένας πίσω από τον άλλο ακολουθεί τα βήματα που ανοίγει ο αρχηγός τα οποία είναι στέρεα ακόμα και για τα τρία μέλη που κάνουμε την πρώτη μας πορεία στο χιόνι. Ο καταγάλανος ουρανός σε συνδυασμό με το απέραντο λευκό και το βαθύ πράσινο συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό. Σιγά-σιγά το τοπίο αρχίζει να αλλάζει, ο καιρός κλείνει, πέφτουν οι πρώτες σταγόνες και η ομάδα συνειδητοποιεί πως οι συνθήκες και η ώρα δεν ευνοούν τη συνέχιση της ανάβασης. Λίγα μέτρα πριν από την κορυφή για την ασφάλεια όλων αποφασίζουμε να κατέβουμε το βουνό. Ο δρόμος μάς οδηγεί στο αμφιθεατρικά χτισμένο μέσα σε δάσος από έλατα χωριό Ελάτη. Βράδυ πια, φτάνουμε στο κάμπινγκ και ετοιμάζουμε το δείπνο. Αυγά χωριάτικα από τη Στενωσιά, πατάτες Μεσσηνίας και κόκκινο κρασί από την Πλατανόβρυση. Η βραδιά κλείνει με ομαδικά παιχνίδια και πολλά γέλια.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

Ξημερώνει η τρίτη ημέρα στα Μετέωρα, η ημέρα επίσκεψης στις Μονές. Όσο μειώνεται η απόσταση τόσο αυξάνεται το δέος που μας πλημμυρίζει μπροστά στους τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους. Αυτό το μεγαλούργημα της φύσης, που δεσπόζει επί αιώνες επιβλητικά στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων, αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της ορθοδοξίας. Στη θέα του γιγαντιαίου αυτού πέτρινου συμπλέγματος που χρονολογείται πριν από 25-30 εκατομμύρια χρόνια ο επισκέπτης μένει έκθαμβος και δυσκολεύεται να εξηγήσει το φαινόμενο. Σε όλους γεννήθηκε η απορία για τη δημιουργία του φαινομένου και το χτίσιμο των Μονών. Στα Μετέωρα, που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπάρχουν 24 Μοναστήρια εκ των οποίων τα έξι είναι επισκέψιμα. Η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, η Ι. Μ. Βαρλαάμ, η Ι. Μ. Αγίου Στεφάνου, η Ι. Μ. Αγ. Τριάδος, η Ι. Μ. Ρουσάνη και η Ι. Μ. Αγ. Νικολάου Αναπαυσά. Τα Μοναστήρια ορθώνουν το ανάστημά τους στις κορυφές των βράχων δίνοντας την εντύπωση ότι αποτελούν το φυσικό τους τελείωμα. Στα Μετέωρα σώζονται θησαυροί, κειμήλια και πολλά έργα μικροτεχνίας. Εικόνες, χρυσοποίκιλτα ιερατικά άμφια, χειρόγραφα, Ευαγγέλια, σκεύη για λειτουργικούς σκοπούς, μολυβδόβουλλα, λειψανοθήκες είναι κάποια από τα μουσειακά εκθέματα που θαυμάσαμε. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον μάς προξένησαν οι χειρόγραφοι κώδικες που σώζονται και φυλάσσονται στα αρχειοφυλάκια των Μοναστηριών.

Επόμενη στάση το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών» στο οποίο εκτίθενται ταριχευμένα και βαλσαμωμένα είδη ζώων που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους. Ορισμένα από αυτά είναι σπάνια, άλλα κινδυνεύουν με αφανισμό και προστατεύονται, ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί. Η περιήγησή μας στην πλούσια συλλογή μανιταριών ολοκλήρωσε την επίσκεψη στο μοναδικό αυτό μουσειακό χώρο. Επιστρέφουμε στο κάμπινγκ για ξεκούραση, ελληνικό καφέ και φαγητό. Είναι η τελευταία Κυριακή των Αποκριών και η παρέα περνά το βράδυ διασκεδάζοντας και χορεύοντας σε ρυθμούς αποκριάτικους, αλλά και παραδοσιακούς.

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

Η τελευταία μέρα περιλαμβάνει επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό του Μετσόβου που βρίσκεται στο νομό Ιωαννίνων και φημίζεται για τα χειροποίητα, τοπικά εδέσματα. Επόμενος σταθμός το «Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου. Παν. Βρέλλη» που βρίσκεται στο Μπιζάνι Ιωαννίνων. Γύρω στις 9.00 μ.μ. πλησιάζουμε τα γνώριμα γραφεία του συλλόγου μα κανείς δε θέλει να πιστέψει πως αυτή η εκδρομή φτάνει στο τέλος της. Οι ξεχωριστές στιγμές που ζήσαμε μάς έφεραν όλους κοντά και αναμφίβολα αποτέλεσαν μια μοναδική εμπειρία.

 

 Από την Ιουλία, την Κατερίνα,

 τη Γωγώ και τη Δέσποινα…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μαϊναλο (29-01-17) Πάρνωνας (11/03/17) »