‘’Ποτέ μην προσπαθείς να μετρήσεις το ύψος του βουνού ώσπου να φτάσεις στην κορυφή…τότε θα δεις πόσο χαμηλό ήταν’’

Η ανάβαση ξεκίνησε από τα 1500 περίπου μέτρα,  στο δάσος βασιλικής στο οποίο κατασκηνώσαμε για ξεκούραση και ανασύνταξη. Ιστορικά,  το όνομα αυτό έχει τις ρίζες του στη Βασιλική οδό η οποία κατά την αρχαιότητα συνέδεε την αρχαία Λακωνία με τη Μεσσηνία διασχίζοντας το δάσος και καταλήγοντας στην περιοχή της τωρινής Καρδαμύλης. Η ώρα  ήταν 2 το πρωί όταν ανάψαμε φακούς και ξεκινήσαμε την πεζοπορία προς την κορυφή. Στόχος ήταν να παρατηρήσουμε το φαινόμενο της πυραμίδας που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς αναβάτες.

Έπειτα από σύντομη στάση στην πηγή Μουσγιά για αναπλήρωση νερού, συνεχίσαμε την ανάβαση υπό το φως του φεγγαριού. Στο το σημείο αυτό, το τοπίο άλλαξε αισθητά από πευκόδασος σε ένα άγονο τοπίο με λίγη και χαμηλή βλάστηση, με γωνιώδεις πέτρες και απότομα περάσματα. Η γεωμορφολογία του ανώτερου τμήματος του όρους οφείλεται στη συνεχή διάβρωση του ασβεστόλιθου η οποία λαμβάνει χώρα λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών μεταξύ των εποχών.

Στη συνέχεια περπατήσαμε κατά μήκος της κορυφογραμμής η οποία αποτελεί φυσικό όριο μεταξύ Λακωνίας και Μεσσηνίας. Εκεί ήρθαμε αντιμέτωποι με σχετικά δυνατούς ανέμους οποίοι συνέχισαν να μας συνοδεύουν έως και την κορυφή. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής έως τον προφήτη Ηλία χαρακτηριζόταν από θρυμματισμένες λατύπες πράγμα που έκανε τα πατήματα ασταθή. Λίγο μετά τις 6 η κορυφή του Ταϋγέτου μας υποδέχθηκε στο υψόμετρο των 2.407 μέτρων, λίγο πριν την εμφάνιση του ήλιου που θα μας αποκάλυπτε την πυραμίδα. Το κρύο ήταν έντονο όμως η ομορφιά της ανατολής και η σκιά της πυραμίδας στον Μεσσηνιακό κόλπο ήταν η ανταμοιβή μας.

Η ανάβαση στο ψηλότερο σημείο της Πελοποννήσου ήταν για εμάς μια όμορφη εμπειρία η οποία ενισχύθηκε τόσο από τους ανθρώπους της ομάδας όσο και από  τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας ο οποίος πέρα από τα ‘’απαιτούμενα’’ του να μας παρέχει οδηγό, είχε την καλοσύνη να μας εξυπηρετήσει σε ό,τι άλλο χρειαζόμασταν, από είδη κατασκήνωσης έως και μέσα μεταφοράς.

‘’Κάπου ανάμεσα στους πρόποδες και την κορυφή του βουνού βρίσκεται η απάντηση στο μυστήριο πίσω από τον λόγο για τον οποίο ανεβαίνουμε’’

Παναγιώτης Καπιζιώνης – Κάλλια Γαραντζιώτη

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ

 

2019-08-20 04:12:50

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *