Ξεροβούνα - Ταΰγετος (κείμενο - βίντεο)

ΞΕΡΟΒΟΥΝΑ  την ημέρα της Υπαπαντής 2-2-14

    Οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής ήταν σαφείς για την Κυριακή. Βροχές και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Προορισμός μας ήταν η Ξεροβούνα Ταΰγετου με υψομ. 1852 μ., όποτε ξέραμε περίπου τι μας περιμένει!

    Ξεκινήσαμε 15 άτομα απ' την Καλαμάτα, με βροχή και χειμερινό εξοπλισμό. Το χιόνι άρχισε να πέφτει με την άφιξη μας στο Τουριστικό Ταϋγέτου Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να αφήσουμε το van και να περπατήσουμε γύρω στα 10 χλμ. μέχρι τους πρόποδες του βουνού και στη συνεχεία να ξεκινήσουμε την ανάβαση. Έτσι κι έγινε. Περπατούσαμε, ενώ το χιόνι άρχιζε σιγά να αλλάζει το τοπίο γύρω μας. Σκέπασε τα έλατα, το δρόμο, εμάς.... Μετά από 3 ώρες πεζοπορίας έχουμε ήδη ξεκινήσει την ανάβαση της Ξεροβούνας ''Ιμαλάιων", όπως την αποκαλώ τώρα πια! Δυνατός αέρας και χιόνι που στροβιλίζεται γύρω μας. Οι πέτρες που κρύβονται κάτω από το φρέσκο χιόνι, κάνει την ανάβαση ύπουλη με αποτέλεσμα να γλιστράμε κάθε φορά που πατάμε σε λάθος σημείο. Οι συνθήκες έχουν αγριέψει φτάνοντας στην κορυφή, ομίχλη, αέρας, κρύο, χιόνι κι εμείς εκεί, να καταβάλουμε προσπάθεια ν' ανεβούμε λίγο πιο ψηλά. Τα καταφέρνουμε, μονό που δεν μπορέσαμε να μείνουμε ούτε λεπτό, οι συνθήκες αντίξοες, λίγα μέτρα πριν, το βουνό ήταν σαν να μας έλεγε " γυρίστε πίσω", και αυτό κάναμε.

     Η ίδια πορεία προς την επιστροφή, μονό που τώρα φαινόταν ατελείωτη. Μετά από 7 ώρες συνολικής πορείας, φτάνουμε στο αυτοκίνητο. Το μονό που θέλαμε εκείνη την στιγμή ήταν στεγνά ρούχα και ένα ζεστό τσάι! Τέλος κάλο, όλα καλά!

    Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλες τις γυναίκες που ήταν σε αυτή την εξόρμηση και που έδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε όλες τις δυσκολίες και όλες τις καιρικές συνθήκες. Γιατί τελικά ο Ορειβατικός Σύλλογος είναι για όλους, και γι αυτούς που θέλουν απλά μια ήρεμη πεζοπορία στη φύση και για αυτούς που θέλουν να ζήσουν μικρές περιπέτειες με τη φύση και το καιρό, άλλα και για αυτούς που ζητάνε να δοκιμάσουν τα όρια αντοχής τους σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Άλλωστε γι αυτό και τα 20 χρόνια πορείας του Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας ! 

Άντα Κούτρου

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καρνάσι - κοπή Βασιλόπιτας (12/01/14) Ισπανία (10/08/14) »